Jesteśmy na facebooku

Logowanie Rejestracja

Zaloguj się
Jeśli nie masz konta, zarejestruj się.

Skąd się wziął tłusty czwartek? Historia pysznego święta!

RELACJE Z WYDARZEŃ 23 lutego 2017
patryk.golan

Dowiedzmy się więcej o korzeniach święta, które jest niewątpliwie jednym z naszych ulubionych dni w roku!

 

 

Tłusty Czwartek, to święto zwyczajowe o charakterze ruchomym. Obchodzimy je co roku, w ostatni czwartek karnawału, czyli okresu wypełnionego zabawami, które odbywają się aż do Wielkiego Postu. Pomimo ścisłego powiązania z kalendarzem chrześcijańskim, korzenie tego święta sięgają nieco głębiej. 

Historia sięga pogańskich obrzędów. Obficie i hucznie świętowano koniec zimy i początek cieplejszych dni. Zajadano się jednak nie słodkimi i przyjemnymi dla podniebienia rarytasami, ale wyrobami z ciasta chlebowego, które nadziewano słoniną. Dopełnieniem posiłku były litry alkoholu i mięso. Uczta ta rozpoczynała ostatni tydzień karnawału, podczas którego każdy nasycał się na tyle, by wstrzymać się od zachcianek na 40 dni postu. Zielone światło dla porcji obiadowych widziano nawet podczas śniadania ;) 

 




Obecnie w Polsce najpopularniejszymi potrawami podczas Tłustego Czwartku są oczywiście pączki oraz faworki, które w niektórych regionach naszego kraju nazywane są "chrustem" lub "chruścikami". Tego dnia królują oczywiście słodkie potrawy, ale nie zawsze wyglądało to w ten sposób. Dawniej pączki nadziewane były mięsem, boczkiem czy słoniną, a wszystko to popijano wódką - w dużych ilościach. 

Zwyczaj jedzenia pączków na słodko pojawił się w Polsce dopiero około XVI wieku. Pączki nadziewano orzeszkiem lub migdałem, a trafienie na niego oznaczało przyszły dostatek.
Obecnie panuje przesąd, mówiący, że kto nie zje w Tłusty Czwartek ani jednego pączka - może spotkać się w przyszłości z życiowym niepowodzeniem.

Komentarze - bądź pierwszy!

Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką plików cookies.
Akceptuję politykę plików cookies